Sunday, March 28, 2010

Resepi ketupat sotong...

smlm aku blaja wat ketupat sotong plak..
haha...best wooo...lamer suda xmkn..
nie resepinyer..

bahan-bahan

1kg sotong (saiz agak besar)
1 cwn beras pulut
1 biji kelapa (diambil santannyer)
2 keping manisan (gula melaka)
gula secukup rasa
sedikit lidi

Cara2nyer

- basuh n rendam beras pulut bersama 1/4 santan.
- sotong dibersihkan (aku lebih suker buang kulit dia)dan ditoskan.
- masukkan beras pulut ke dalam sotong sehingga 3/4 penuh. (klu penuh sgt sotong akn pecah)
kemudian ambil lidi dan cucukkan bersama kepala sotong agar beras tidak keluar.
- setelah siap, masukkan lebihan santan dan rebuskan sehingga mendidih, bersama daun pandan.
- setelah itu masukkan gula melaka dan gula mengikut citarasa.
- biarkan sotong masak dan kuahnyer agak pekat.
- tutupkan api n sedia dihidangkan.


sungguh menyelerakan

>
makanan tradisional klate nie

nyum2...cdap =)


besh2...kredit 2 ma mum coz sudi ajar...huhu...tQ

No comments:

Post a Comment

RESEPI CREAM PUFF (CHOUX PASTRY & ECLAIRS)

PASTRI BAHAN A 555gm air 4gm garam 4gm gula 200gm Anchor butter BAHAN B 300gm tepung gandum lebih kurang 8 biji telur gred A...