Wednesday, November 14, 2018

RESEPI CREAM PUFF (CHOUX PASTRY & ECLAIRS)



PASTRI

BAHAN A

555gm air
4gm garam
4gm gula
200gm Anchor butter

BAHAN B

300gm tepung gandum
lebih kurang 8 biji telur gred A

CARA-CARA

1. Air, gula,garam dan butter dimasak sehingga betul-betul mendidih.
2. Perlahankan api. Masukkan tepung, kacau dengan senduk kayu sehingga tepung tidak melekat di periuk (10-15minit) dan tepung masak.

**Tepung yg tidak masak akan menyebabkan cream puff leper dan tidak naik apabila dibakar.

3. Tutup api dan pindahkan adunan ke dalam mixer. Biar sebentar sehingga adunan agak suam.
4. Masukkan telur sikit demi sedikit. Kacau sehingga adunan sebati, pekat dan berkilat.
5. Masukkan ke dalam piping beg yang mengadungi nozel bintang dan paipkan 'rosset' berdiameter 2inci dan bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 25 minit. Jangan buka oven ketika pembakaran.
6. Untuk ECLAIRS, paip memanjang. boleh juga guna novel wilton 1A. Selepas bakar, isi dengan filling dan celupkan dengan coklat cair.


CUSTARD FILLING

BAHAN A

400gm susu segar
100gm fresh cream/whipping cream

BAHAN B (Campur sekali dan kacau sebati)

50gm kastad
90gm gula caster
4 biji kuning telur
50gm susu segar

BAHAN C

300gm whiping cream (pukul sampai soft peak)

CARA-CARA

1. Double boilkan bahan  A sampai mendidih sekejap.
2. Masukkan campuran B. Kacau sehingga adunan pekat menggunakan api perlahan. Boleh juga menggunakan teknik double bile jika takut kastad hangus. Sejukkan.
3. Pukul whipping cream sampai kembang. Campurkan dengan kastad.











**resepi drpd kelas Dqaseh

No comments:

Post a Comment

RESEPI CREAM PUFF (CHOUX PASTRY & ECLAIRS)

PASTRI BAHAN A 555gm air 4gm garam 4gm gula 200gm Anchor butter BAHAN B 300gm tepung gandum lebih kurang 8 biji telur gred A...