Sunday, March 14, 2010

masak2...

huhu...sbnrnyer entry nie tuk ari jumaat g..tp xsmpat nak plak..
ari jumaat ari2 aku dgn bangganyer telah cuba tuk msk cput sedut...
rupanyer xla susah sgt...cm gulai biasa jerw...
nie disertakan resepinyer skali...

Bahan2nyer

siput sedut
santan

bahan utk dikisar
bawang merah
bawang besar(holand)
2 ulas bawang putih
cili kering
sedikit lengkuas
sedikit kunyit

daun kadok

Caranyer
1.siput sedut hendak lah dipotong ujungnyer da dibersihkan.
2.bahan2 utk kisar hendaklah dikisar sehingga hancur.
3.masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan bahan yg telah dikisar.
4.kacau sebati diatas api perlahan.
5.tambah garam dan gula secukup rasa.
6.masukkan siput dan daun kadok.
7.boleh disajikan.

sebenarnyer gulai ni dipanggil gulai darat klu kat kelantan nie..biasanyer gulai ni untuk memasak pelbagai jenis ikan sungai dan air tawar.macam ikan keli dan haruan. bezanyer gulai siput ni xtaruk daun kandis, cuma letak daun kadok jer..baunyer sgt sdp..ni salah satu lauk pauk negeri kelantan.

siput yang belum dicuci dan dipotong ujungnye

sedang dimasak

sedia dimakan

sedang dinikmati

RESEPI CREAM PUFF (CHOUX PASTRY & ECLAIRS)

PASTRI BAHAN A 555gm air 4gm garam 4gm gula 200gm Anchor butter BAHAN B 300gm tepung gandum lebih kurang 8 biji telur gred A...