ari jumaat ari2 aku dgn bangganyer telah cuba tuk msk cput sedut...
rupanyer xla susah sgt...cm gulai biasa jerw...
nie disertakan resepinyer skali...
Bahan2nyer
siput sedut
santan
bahan utk dikisar
bawang merah
bawang besar(holand)
2 ulas bawang putih
cili kering
sedikit lengkuas
sedikit kunyit
daun kadok
Caranyer
1.siput sedut hendak lah dipotong ujungnyer da dibersihkan.
2.bahan2 utk kisar hendaklah dikisar sehingga hancur.
3.masukkan santan ke dalam periuk dan campurkan bahan yg telah dikisar.
4.kacau sebati diatas api perlahan.
5.tambah garam dan gula secukup rasa.
6.masukkan siput dan daun kadok.
7.boleh disajikan.
sebenarnyer gulai ni dipanggil gulai darat klu kat kelantan nie..biasanyer gulai ni untuk memasak pelbagai jenis ikan sungai dan air tawar.macam ikan keli dan haruan. bezanyer gulai siput ni xtaruk daun kandis, cuma letak daun kadok jer..baunyer sgt sdp..ni salah satu lauk pauk negeri kelantan.